romanisme

O zi din viața unui tânăr comunist. Și tu poți trăi așa!

16 mai 2016

Tineret, mândria țării, suferi rău de prostie uneori! Așa se face că din ce în ce mai mulți juni fără păr la axilă, dar cu bărzăuni în cap, o ard în nostalgii usturătoare cu privire la comunism. Că ei n-au job sigur, că atunci aveai de lucru și de mâncare și totul era roz ca vata pe băț.

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Mai jos aveți o zi din viața unui tânăr comunist, ca să vedeți și voi că, trăind la fel ca atunci, vă ajunge și cel mai mic salariu din lume.

Ora 07.00- Mă trezesc într-un frig de-mi îngheață oasele. Mi-aș da o mână ca să nu dau pătura la o parte, dar e musai să mă duc la muncă.

Ora 07.15- Aș mânca ceva înainte să plec. Mă scarpin la ouă și deschid frigiderul. O supă limpede din tacâmuri de pui și două felii de pâine luate ieri pe cartelă. Mănânc o felie și mă scarpin iar la ouă.

Ora 07.30- Apă n-am ca să mă spăl, așa că mă îmbrac direct cu blugii Lee cumpărați acum trei ani și cu cămașa Secuiana de acum doi ani. Dau cu cremă pe pantofii scâlciați primiți anul trecut de ziua mea și o tai la lucru.

Ora 08.00- Asemeni colegilor, am fost instruit să frec menta cât se poate de mult, să raportez producție de nivel înalt. Când trece șefu’ pe lângă mine, înșfac eticheta și o citesc cu mare atenție înainte s-o lipesc pe sticla de apă. Controlul calității, frățică! Urăsc din toată inima slujba asta și mă secătuiește, da’ n-am unde să mă duc și nici n-am de ce.

Ora 16.30- Am revenit acasă, unde mă așteaptă nevasta doar în budigăii cafenii, tociți și lați cât malul, cică să ne amorezăm. Prezervative n-avem și dacă se prinde sămânța-mi măreață, n-am cu ce-l crește. Un avort acum ar putea să o ucidă. Mă spăl cu apa rece, că alta n-am, și-mi trece pofta de coțăit.

Ora 20.00- Fir-ai a dreacu’ fumeie, că voiam să văd filmu’ ăla coreean bun de tot, fi-ți-ar budigăii de râs, că am uitat de el și acu’ s-a terminat programul. Mai e numa’ un pic și se stinge și lumina. Te torn de te ia mama dreacu’, fă! Crezi c-am uitat gluma cu Ceaușescu la coafor? Hă!

Ora 20.15- Mă bag la somn, că mâine e o nouă zi din minunata-mi viață de tânăr comunist. Trai pe vătrai!

Gata exercițiul. Acum să calculăm cheltuielile:

supă din tacâmuri de pui: 2 lei;

o felie de pâine: 0,5 lei;

cost lumină + căldură-2 lei

Cost total pe zi: 4,5 lei. Cost pe lună: 135 lei.

Salariu fabrică de textile cu minim 100 de locuri disponibile la orice oră: între 700 și 1000 de lei.

Concluzia: tinere iubitor de Karl Marx, un trai asemeni celui dorit e doar la un pas distanță. Fă-ți curaj și dă-i înainte. Poporul te iubește! Și tu poți ajuta la propășirea neamului! Comunist până la moarte și dincolo de ea!

scapare-capitalism

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Catalin 19 mai 2016 at 6:44

  Asta e varianta light. Una mai apropiată de vârsta ăstora care plâng acum după epoca de aur ar include și distracțiile de tineret cu plimbări la miliție să te tundă, că ai părul prea lung, autocritica în fața colectivului (de pionieri sau UTC, depinde de caz), cu reviste Neckermann vechi de 2-3 ani „citite” până le știi pe de rost, cu magazine pline de creveți și cremă de ghete și nimic altceva, cu rația lunară de alimente și câte și mai câte. Dar da, era bine în comunism, pentru că era cineva care decidea ce să mâncăm, cu ce să ne îmbrăcăm, ce să ascultăm, ce să citim și, în final, ce să gândim. Era raiul proștilor, pentru că nu trebuiau să-și asume nici un fel de responsabilitate.

 • Reply o femeie 24 mai 2016 at 10:54

  Cateva detalii de adaugat:
  -coada de 2 ore la tacamurile de pui (li se zicea Fratii Petreusi la noi)
  -coada lunara pt ratia de ulei si zahar
  -nema tigari, carpatii si Snagovul…
  -nema tv. A, da, nema curent in anii 80 🙂
  -spalat de mana. Da, barbatii spalau de mana.
  -sambata al munca
  -duminica la tzara pt ajutor la munca. La final venit cu geanta (de panza, refolosita) si ceva mancare, sticla de lapte (grea, ca era sticla).
  -ciuciu masini sau taxiuri. Cine avea, avea pt ca avea spaga.
  -in autobuz mirosea crunt. Nu se inventase antiperspirantul (produs al occidentului decadent) iar apa era pe sponci
  -mersul dupa apa. Noi aveam fantana la coltul blocului. Daca nu opream apa in cada in cele 2 ore cand venea, eram nevoita sa ma duc la fantana cu o galeata de 8litri. Pana la etajul 3. Si apoi puteam face un kk linistita
  -remaiat ciorapii (inca mai stiu 😉 )
  -fara masina de cafea (cine avea cafea??? ), fara absorbante (alta inventie a occidentului decadent), fara aer conditionat, fara prajitor de paine, fara mixer sau microunde etc. – ia renuntati la toate astea, vedeti cum scade factura la curent la juma 😀
  -ne-epilatul. Cui ii mai pasa??
  -opritul pe starda a oricarui tanar netuns regulamentar

  Sigur si musai mai gasesc niste idei, dar mai intai sa mananc o ciocolatzica beljiana. Da, pe vremea aia nici nu auzisem de asa ceva, toti in jur erau la fel ca mine, saraci, si invidia fata de capra vecinului se dezactivase.

 • Leave a Reply