fericire O mămică fericită

Răsfață-l! Nu crești cartofi, formezi caractere

5 mai 2015

Găsiți-mi-l pe ăla care la o mângâiere de alint sau o vorbă frumoasă nu se-ncovoaie ca un covrig bine copt și mormăie de plăcere. Și-atunci ce aveți cu bieții copii? Ei ce au? Ciungă-n ciuf?

Cei mai mulți dintre oamenii realizați pe care îi cunosc au fost copii răsfățați. Luați în brațe des, lăsați să exploreze în voie lumea în afara fustei bunicii, întrebați mereu dacă sunt bine și atenționați doar atunci când e nevoie. Fără curele, furtunul mașinii de spălat și alte găselnițe demne de Fifty Shades of Grey. Așa au ajuns oameni mari, încrezători și nu scriitori ruși. Nu zic, geniali, dar scufundați permanent în depresie și-n spleenul bacovian atât de benefic creativității și atât de otrăvitor pentru spirit.

happy-child

Eu mi-s pe undeva pe la mijloc. Oleacă de bătaie, de vreo două, trei ori în 28 de ani. Mai degrabă discursuri moralizatoare care dor mai tare ca o bâtă de baseball în țeastă. Și-așa te-alegi cu niște bărzăuni care te țin toată viața.

Treaba e simplă: dacă ție-ți place să fii sărutat pe creștet, apreciat, de ce mama mă-sii ai priva copilul de o dragoste necondiționată cum numai un părinte poate oferi? Cum ar fi să plângi și să nu te consoleze nimeni? Cum ar fi ca iubitul să te trateze cu un dos de palmă, că ai îndrăznit să nu fii de acord cu el și-apoi să-ți spună că altele sunt mai bune ca tine? Cum ar fi să n-ai poftă de mâncare și totuși să te trezești cu fălcile îndesate de haleală? Uită de sfaturile bătrânilor, că nu toți sunt înțelepți. Unii trec prin viață și nu învață nimic, având vârsta înaintată ca prim și ultim argument.

Ia-l în brațe, pupă-l, cântă-i, fă-i toate plăcerile care nu-i dăunează. Crești împreună cu el, învață alături de el și nu uita că nu crești cartofi pe câmp, ci formezi caractere. Vrei un Făt Frumos care se zbate mai să moară pentru o gagică plină de fițe sau vrei un Zmeu?

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply TJ 6 mai 2015 at 4:33

  Pentru a putea fi educat, un copil trebuie sa asculte.

  Intelege ce vrei din fraza de mai sus, dar incearca sa realizezi ca extremele (cartofii) sunt foarte rare; articolul ar trebui sa fie echilibrat, daca toate aprecierile din articol sunt ale tale atunci pot sa iti marturisesc ca nu ai prea multa experienta de viata.
  Printre cele mai provocatoare (si grele) „slujbe” din lume se numara „formarea unui caracter”.

  In opinia ta, tu „vrei un Făt Frumos care se zbate mai să moară pentru o gagică plină de fițe”; Serios ?

  • Reply Iulia 7 mai 2015 at 4:10

   Cred că ai luat lucrurile prea în serios, că doar așa facem noi, adulții. Textul are și o ușoară tentă ironică, zic eu ușor de sesizat 😉 Mai adaug că, din păcate, extremele nu-s chiar așa de rare și vedem copii smuciți și trași de păr la orice loc de joacă.

 • Reply o femeie 5 aprilie 2016 at 14:40

  educatia inseamna exemplu si dragoste. Restul sunt detalii. Din pacate copiii smuciti si urechiti devin agresorii copiilor nostri…

 • Leave a Reply