Carti fericire

I love lord Henry

11 mai 2009

Este prima data in viata mea cand ma indragostesc de un personaj fictiv. Este vorba despre lordul Henry, din unicul roman al lui Oscar Wilde, „Portretul lui Dorian Gray”. Scrierea picteaza viata unui tanar aristrocrat care ajunge sa faca orice pentru a-si pastra frumusetea zugravita in tabloul daruit de un bun prieten. Daca Dorian reuseste sa-si pastreze chipul mereu tanar, degradarea morala este exemplificata perfect pe controversatul tablou. Dar, dupa parerea mea, Dorian este doar un paravan pentru adevaratul personaj, lordul Henry. Prin intermediul sau, autorul isi arata atat parerile misogine, dar mult mai important de atat, isi loveste cititorul cu adevaruri pe care nu a vrut niciodata sa le recunoasca. Pentru prima data, lord Henry ne face sa vedem in hedonism solutia pentru o viata implinita si fara de prejudecati, dar in acelasi timp parerile sale fac din chipesul Dorian un monstru care culmineaza prin a-si omori fara regrete „creatorul”. Henry este intruchiparea perfecta a cinismului extrem de bine argumentat, care militeaza pentru cultivarea placerii si a sinelui. Estetismul lui Wilde este ilustrat admirabil in opera sa construita perfect, in care se trece de la pasajele pline de suspans la cele descriptive, care se intind pe zeci de pagini si tocmai cand era sa spun ca ma plictisesc si sa las cartea deoparte, autorul ma mai izbea cu cate o noua intorsatura de situatie.
P.S.: Tin sa mai mentionez ca mi-am luat o mare teapa cu aceasta carte, pentru ca am dat 30 de lei pe ea la librarie, cand fusese la Cotidianul la pretul de doar cativa lei. In orice caz, s-a meritat, nu trebuie ratata!
Citate:
„Fidelii cunosc doar latura trivială a iubirii; numai infidelii cunosc tragediile iubirii”
„Bărbaţii se însoară pentru că sunt obosiţi, femeile pentru că sunt curioase si ambii vor fi dezamăgiţi.”
„Femeia reprezintă triumful materiei asupra spiritului, aşa cum bărbatul reprezintă triumful spiritului asupra moravurilor.”
„Este mai bine sa fii frumos decat cumsecade”
„Singura cale sa rezisti tentatiei este sa-i cedezi”

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Ganduri de nisip si idei in valurile marii 3 septembrie 2010 at 17:58

    absolut superba aceasta carte 😡

  • Leave a Reply