Pentru că eu însămi aș fi simțit nevoia unui asemenea articol, voi împărți cu voi experiența mea. Cu această ocazie lansez și categoria File din jurnalul unui antreprenor, în care povestesc întâmplări din periplul meu prin lumea antreprenoriatului, lume cu care am cochetat câteva luni și în care mă arunc din nou cu mai mult entuziasm și ceva mai multă informație.
În primul rând, lucrurile au devenit mult mai ușoare odată cu modernizarea site-ului Registrului Comerțului. AICI puteți găsi și consulta lista de documente necesare înființării unui SRL. Ați spune că e simplu și că nu-i nevoie de ajutor. Vor fi însă multe detalii de care vă veți lovi și e bine să le știți în avans. Mai jos o să detaliez impedimentele cu care m-am confruntat personal odată cu depunerea dosarului la Registrul Comerțului Ilfov.
Incompetența personalului. Am făcut o rezervare de nume acum aproape o jumătate de an. Neavând timp să mă ocup de documentație, a expirat. La mai puțin de o lună de la expirare, am revenit pentru o nouă rezervare. Madam însărcinată cu treaba asta mi-a spus că s-a luat. Uat dă fac? Eu trebuia să cred că a venit un nenică și a ales fix același nume din trei bucăți în doar câteva săptămâni. Cu răbdare și zâmbet fals, am rugat-o insistent să revină asupra cererii și am rezolvat. Evident că nu rezervase nimeni de fapt, ci s-a prelungit automat. Deci, mare atenție ce găluști înghițiți!
Formulări tip, neprevăzute de lege, dar care duc la respingerea dosarului. Ca document de atestare a spațiului drept sediu social am ales varianta unui contract de comodat. Modelul l-am luat de la un avocat, model folosit de nșpe ori înainte cu succes. Eh, i-a lipsit formula anume: “Spațiul va avea destinația de sediu social”. Chiar dacă din alte cinci paragrafe reieșea fix asta, dosarul nu mi s-a primit pentru că a lipsit formularea de mai sus, literă cu literă.
Vecinii, bată-i vina. Inițial, aș fi optat pentru alegerea sediului social în apartamentul în care locuiesc. Din fericire, o prietenă a mai încercat înființarea unui firme aici și a dat nas în nas cu prostia și răutatea semenilor cu care împărțim casa scării și ghena. Nu semnează unul, you, my friend, are fucked! Am mers așadar pe varianta mai fericită a alegerii unui spațiu într-o vilă, scăpând de vecini și caprele lor.
Schimbarea codurilor CAEN. Când a fost vorba de activitatea principală n-au fost probleme, însă pe partea de servicii în domeniul construcțiilor toate codurile s-au schimbat, astfel că am fost nevoită să refac Actul Constitutiv. Pe cele noi le găsiți AICI.
Cine se trezește de dimineață, în fața cozii ajunge!. Ca ultim sfat, plecați de acasă cu noaptea în cap, pentru că la 08.00 sunt maxim trei oameni care așteaptă, dar la 08.30 sunt minim cinsprezece.
Sper că acest mini-ghid personalizat vă este de ajutor. În rest, multă răbdare și tutun! Pentru orice întrebare, aveți secțiunea de comentarii.
1 Comment
Iata ca aflat un text foarte captivant scris intr-o maniera greu de gasit in netul din Romania. Acum, dupa ce am citit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu pierde sa ajungeti la timp unde v-ati propus. Multumesc!