fericire romanisme

Săraca ţară Bulgaria…

12 ianuarie 2012

Văzând toate locurile frumoase din staţiunile bulgăreşti îmi formasem o imagine idilică despre vecini. Iniţial am ignorat porţiunile horror de drum până pe litoral, pentru că odată ajunsă acolo eram în altă lume, mult mai curată şi civilizată decât a noastră. Nu mai zic de scoicile excepţionale de la Dalboka!

Treaba se schimbă când mergi puţin mai mult şi intri în inima ţării. Multe oraşe şi sate de mici dimensiuni nu doar arată ci şi sunt în proporţie de peste 70% abandonate.

Case străvezii cu ferestre sparte şi tâmplărie scorojită de vânt, ploaie şi timp. Pe ici pe colo câte o băbuţă care cară pe chip toată tristeţea lumii şi fotografiile celor care au părăsit-o de mult, lipite pe gardurile ce stau să cadă. Mizerie, ruine şi un aer tăios, întunecat, dar mai ales singurătate.

Termopanul e o raritate în Bulgaria, la fel ca viaţa în sine. Totul e pustiu, cufundat în nuanţe de gri şi arămiu fad, cândva strălucitor. Sunt convinsă că au fost şi vremuri mai bune, pentru că majoritatea caselor sunt cu etaj. Cei care au rămas sunt umbre blocate în trecut, privind în gol şi arzând de dorul celor plecaţi fie în capitală, fie pe alte meleaguri mai însorite sau doar dincolo.

Credeam că-s doar închipuirile mele, că poate am văzut eu partea mai urâtă, până mi-a confirmat şi Boris, deţinătorul pensiunii din Bansko, unde ne-am cazat de Sărbători. Mi-a spus să nu mă mai vait de ţara mea, căci suntem incomparabil peste din multe puncte de vedere. Prefer să n-am pârtie care începe de la 2600 de metri şi nici hoteluri de 5 stele cu All Inclusive, dacă doar mă uit la ele şi plâng văzându-mi nepoţii ştergând podelele pentru 10 leva pe zi.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Dan Trofin 12 ianuarie 2012 at 7:38

  la aceeasi impresie am ajuns si eu, Iulia.
  vara trecuta, am dat o fuga scurta, pana la Balcic.
  e drept, n-am ajuns la Nisipurile de Aur, unde e o alta lume. dar, per ansamblu, am ajuns la concluzia ca Bulgaria e incomparabila cu Romania. singurul capitol la care ne bat vecinii nostrii, sunt serviciile.
  in rest, partea selecta a lor, este ceva creat dupa ce au avut inspiratia sa ii lase pe nemti sa se ocupe de organizare, zona respectiva fiind precum o oaza intr-un semi-desert..

 • Reply Iulia 12 ianuarie 2012 at 7:47

  @Dan- Poate ca ar fi momentul sa mai scadem si noi din spaga ceruta investitorilor si am avea asemenea proiecte de amploare, pentru ca relieful si clima o permit.

 • Reply căpcă1 12 ianuarie 2012 at 8:07

  bine, eu, acum 3 ani am fost pentru prima oara in BUlgaria. am fost la Vidin si am trecut spre Serbia. Crede-ma, mereu ma vait ca stau in Marasesti…dupa ce am vazut Vidinul si localitatile spre Serbia, nu mai sunt atat de amarat.
  de atunci am fost, aproape anual, in Bulgaria…am ajuns si la Sofia, si la Plovdiv si la Stara Zagora, ma rog, am trecut si spre granita cu Serbia, si cu Grecia si cu Turcia. Mie, unuia, mi s-a paraut ca tara, chiar daca localitatile erau saracacioase, erau curate…gardurile caselor erau varuite…si, stii ceva, 10 leva inseamna 5 euro, 10 lei insemna 2,32 euro.

 • Reply Iulia 12 ianuarie 2012 at 8:11

  @capca1- Depinde pe unde ajungi in Bulgaria. Casele pe care le-am vazut eu erau cu tamplaria scorojita pur si simplu si aveau maldare de gunoaie in curte. Si nu doar intr-o localitate, ci in vreo 5.

 • Reply alibus 12 ianuarie 2012 at 8:32

  Eu cred ca si ei si noi avem atat probleme comune, cat si unele specifice. Nu vreau sa ma indoiesc de spusele tale Iulia, dar mi-e usor sa imi inchipui un dialog intre un turist bulgar si detinatorul unei pensiuni de la noi din care bulgarul sa traga concluzia ca la ei e mai bine.

  Am fost de cateva ori in Bulgaria, de cateva ori in vizita, si de vreo 2 ori in trecere. Despre litoral nu vorbim pentru ca banuiala mea e ca suntem cu totii de acord ca sunt peste noi. Incerc insa sa fac insa o comparatie intre drumul facut pentru a vizita o crama din sudul Bulgariei (despre care am scris aici), cu trecere prin Veliko Tarnovo (un oras foarte frumos) si cazare peste noapte in Plodviv si drumul facut pana la o crama in Dobrogea, cu trecere prin Cernavoda si Aliman (despre care am scris <a href="http://www.punctulpevin.ro/start-de-campanie-2011-la-aliman/"aici. Comparatia ar parea intamplatoare dar am folosit-o pentru ca in spatele acestor 2 crame stau aceiasi investitori.

  Ce vreau eu sa spun pana la urma este ca, trecand prin satele alea utate de lume din lunca Dunarii, acelasi turist bulgar s-ar intoarce acasa cu o reala senzatie de mila fata de noi.

 • Reply Iulia 12 ianuarie 2012 at 8:39

  @Alin- Cate nu mi-a spus Boris… Cele mai ingrijoratoare lucruri au fost despre mafia de acolo. Afirmatiile acelea le-am privit cu oarecare scepticism.

  Sate uitate de lume avem si noi slava domnului, dar orase nu prea..
  De drumuri nu mai vorbim, n-am vazut iarba taiata pe margine in toata Bulgaria. Masinile, in proportie de 80% sub anul de fabricatie 2000.

  Sa nu uitam, e doar un punct de vedere, fiecare vede tara vecina cu alti ochi. Pentru mine asta e imaginea ei dupa 3 vizite in zone diferite.

 • Reply alibus 12 ianuarie 2012 at 8:45

  @Iulia, legat de masini eu cred ca noi ca natie avem o predispozitie sa epatam cu ultimele modele lansate pe piata. 🙂

 • Reply Iulia 12 ianuarie 2012 at 8:53

  @Alin- Ooo, asta da, clar. Dar parca nici intr-un Golf 2 nu prea ai circula; nu de alta, dar dupa 30 de km iese fum :)))

 • Leave a Reply