aberatii de-ale mele romanisme

O sugestie pentru CNA

19 aprilie 2011

Am stat şi mi-am sucit creieraşul obosit şi atrofiat şi am ajuns la o concluzie despre care bănuiesc că vă va fi pe plac. Cum ar fi dacă, în loc să cenzurăm exprimările care abundă în organe care mai de care, să aplicăm banda neagră pe gură şi bip-ul pe unda sonoră în cazul agramaţilor?

Cum a zis unu’ “Am decât doi lei” sau “Masa care am mâncat-o”, pac, tăiem sunetul. Şi cu asta am scăpat de violul în grup asupra limbii române, dar mai ales de riscul ca ai noştri copii să creadă că Bebe care sparge seminţe în faţa blocului vorbeşte corect, că doar a văzut şi auzit la TV aceeaşi exprimare.

Nu ştiu voi, dar eu prefer să aud înjurături, până la urmă porniri sincere şi nedisimulate ale spiritului, decât să îmi zgârie timpanul tot felul de exprimări greşite. Şi ce naiba, rinichii sau plămânii nu sunt tot organe?!? Şi uite aşa, vin cu nişte propuneri:

-Băga-mi-aş inima în tine!
-Ce faci băi rinichi? (aici cu diminutivul rinichiuţ)
-Să-mi sugi aorta!

Posibilităţile sunt nelimitate!

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Mihai Baboi 19 aprilie 2011 at 7:02

  Nu ma deranjaza atat de tare sa aud cum vorbesc agramatii astia. Mi se pare mult mai tragic faptul ca le auzim in mod repetat si incep sa se impamanteneasca. De cand cu reclama la Fulga, aud din ce in ce mai des "Mai m-am gandit". 😐

 • Reply PATRICKdan 19 aprilie 2011 at 8:46

  sa nu uitam si foarte actualul DIN CAUZA/DATORITA, atat de frecvent uzitat eronat. Cred ca e la moda, dupa ce acum vreo 15 ani facea furori, acel "Deci in Concluzie", ce a stat, o perioada, in sens peiorativ, ca motto la blogul meu 🙂
  Apropos, Iulia : daca vrei sa ma inlocuiesti in blogroll, cu id-ul actual ! O zi faina !

 • Reply iulia 20 aprilie 2011 at 4:50

  @Mihai- Ooo, da. Sa nu mai vorbim de clasicul succesuri :))

  @PatrickDan- Zilele urmatoare vreau sa-mi modific oricum blogrollul si atunci voi face toate schimbarile.

 • Reply căpcă1 20 aprilie 2011 at 11:58

  deci, imi plac , deci, propunerile tale…deci, sa-ncepem prin a injura…sa-mi bag decat inima in tine! …deci, injuratura e la modul generic, deci, sa nu te superi!

 • Reply The dreamer 22 aprilie 2011 at 19:47

  off the topic si eu, nah ….

  Paste fericit si plin de bucurii sa ai, fetita !

 • Reply Sandrina-Ramona Ilie ~ Lady Allia 22 aprilie 2011 at 22:27

  Îţi doresc să ai parte de toate cele ce ţi doreşti pe masă, în suflet şi în casă! Să ai zile senine, liniştite, pline de lumină şi de dragoste! Sărbători de Paşte Fericite îţi doresc Iulia!

 • Reply Lotus 24 aprilie 2011 at 17:48

  Nu sunt de acord. Atât înjurăturile cât şi expresiile agramate sunt la fel de sincere, după mine, în sensul că în ambele cazuri ele reflectă modul de a vorbi al respectivei persoane. Personal prefer să îl aud pe badea George de la ţară comiţând greşeli flagrante de exprimare dar vorbind, uite, sincer, decât pe ceva simandicos doctor docent care parcă vorbeşte cu cuvintele altuia sau, adică are un limbaj de lemn, care nu ajunge la tine, sau, mai rău, un politician care să zicem vorbeşte corect dar mai trage câte-un organ, vorba ta. De gustibus.

  Suntem ceea ce suntem, nu ceea ce vorbim. Cel puţin nu în sensul corectitudinii gramaticale.

 • Reply iulia 26 aprilie 2011 at 5:26

  @The dreamer- Mersi frumos!

  @Sandrina- La fel iti dresc si tie!

  @Lotus- Eu cred ca suntem ce vorbim, iar daca mass media ne arata aceste cazuri ca fiind normale, nu doar Badea Gheorghe va fi agramat, ci si oamenii cu facultate, lucru care deja se intampla. Apropo de exemplul dat de tine, cu tristete observ ca Badea vorbeste mai corect decat tinerii din fata blocului.

 • Reply Lotus 28 aprilie 2011 at 9:45

  Şi, în acest context, nu văd de ce cuvinte ca p*** nu te zgârie la urechi sau nu le consideri încălcări flagrante ale limbii române când există variante cum ar fi penis care nu numai că sunt corecte dar sunt şi absolut decente.

 • Reply iulia 29 aprilie 2011 at 4:28

  @Lotus- Din punct de vedere gramatical sunt corecte 🙂 In plus, suna nasol formulate asa cum zici tu :))

 • Leave a Reply