aberatii de-ale mele presa romanisme

Cel mai vechi dintre moravurile româneşti: lenea

29 aprilie 2011

Dragii mei, să ridice mâna sus ăla care nu-i leneş. Ăla care dacă i se oferă atât de mulţi bani, încât să nu mai trebuiască să lucreze nici măcar o zi din amărâta-i viaţă zice ho bă, eu muncesc. Dar dacă numai cazul de faţă ne-ar putea transforma în leneşi, ar fi ceva. Dar, vedeţi voi, lenea e parte din român, se naşte odată cu el şi piere puţin după moartea sa, căci îi pătrunde până în măduva oaselor. În orice caz, ăsta nu-i un text de blamare a lenei, ci chiar de încurajare a ei.

Ce nu înţeleg eu e de ce continuăm să ne batem joc de acest simţământ pur al omului în loc să facem ceva util cu el, mai ales că în decursul istoriei lenea a adus mari progrese pentru omenire. Adică, ne-a fost lene să mergem pe jos mii de kilometri, am făcut maşina. Ne-a fost lene să înmulţim şi să împărţim, am făcut calculatorul. Şi pe măsură ce lenea a crescut, a evoluat şi tehnologia într-atât încât, din lenea de a vorbi unii cu alţii am făcut Facebook şi Twitter.

Câţi oameni harnici aţi văzut să fie şi bogaţi? Câţi dintre cei care muncesc cu cârca au cu adevărat bani? Dar dragoste? Ce e aia iubire, te întrebi când ai capul ocupat doar cu gândul de a munci? De multe ori lenea se confundă cu iubirea, atât e de dulce, de ameţitoare şi mai mult, îţi dă dependenţă. Românule, gândeşte-te de două ori înainte să te apuci de muncă sau să tragi ca boul în jug. Eu votez pentru un trup leneş şi o minte ageră!

Text scris pentru Vechi moravuri

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Tudor 29 aprilie 2011 at 5:52

  In ultimele zile am dat curs lenei si am dormit cu mult peste media mea zilnica. A nu se confunda lenea cu puturosenia. Puturos este cel care nu face ceva nici daca ar muri de foame.

 • Reply ex-silentio 29 aprilie 2011 at 9:54

  Pe principiul ăsta aștept ca ăștia mai leneși și mai deștepți ca mine să pună în practică teoriile teleportării. Adică, pac, apăs un buton și mă trezesc la muncă :). Termin de lenevit la muncă, iar apăs pe un buton și ajung acasă. Atunci aș fi chiar un leneș fericit.

 • Reply căpcă1 29 aprilie 2011 at 15:48

  fata, asa de-mi place ce-ai scris…da mi-o lene sa dau commnet ! 😀
  1 mai frumos, du-te la mare…pardon, duceti-va !chiar si cu "Matizache"! 😀

 • Reply Jteph 29 aprilie 2011 at 21:19

  Sunt atât de leneş uneori încât citesc doar prima şi ultima frază din articole 🙂

 • Reply iulia 29 aprilie 2011 at 21:23

  @Tudor- Da, corect! E totusi o diferenta 🙂

  @ex-silentio- Si in tot timpul asta ce faci? Doar stai?

  @capca1- Dupa cum ai citit mai jos, Matizache a obosit 🙁

  @Jteph- Cum e si in cazul de fata, nu?

 • Reply ex-silentio 30 aprilie 2011 at 6:26

  @iulia: nu, probabil că aș munci dacă m-aș duce la muncă. Dar în rest mi-ar conveni. N-ar mai fi nici accidente, nu ne-am mai plânge nici de gropi … da probabil m-am uitat prea mult la StarTrek 🙂

 • Reply Cristian 18 iulie 2011 at 22:25

  He, he, mi-ai adus aminte de un citat beton:

  The three principal virtues of a programmer are Laziness, Impatience, and Hubris. See the Camel Book for why.

 • Leave a Reply