romanisme

Vrea cineva sa mai si munceasca?

5 mai 2010


Vad ca toata lumea vorbeste de saracii someri, cum sufera ei in tacere, in timp ce nesimtitii de patroni ii concediaza fara mila, fara ca macar sa-si dea seama ce exemplare rare de harnicie si dedicatie au calcat in picioare in goana disponibilizarilor. Mie mi se pare mai grav ca numarul celor care muncesc e mai mic decat al celor care stau. Cum naiba sa nu fie someri cu miile, daca satul romanesc a ajuns doar spatiul in care Gheorghe se deplaseaza intre punctul A, casa, si punctul B, carciuma, unde bea ajutorul de la stat, in loc sa dea de mancare la copiii cei multi care-l asteapta in punctul A. Dar pentru ce atat stres, cand poti pur si simplu sa-ti bei mintile? Copchiii se descurca ei cumva, cu bruma de alocatie pe care o au. Daca nu, pot cersi sau pot fura. Vorba celor de la Parazitii: „Munca innobileaza fraierii”.

Cum sa nu te apuce nervii cand tu ca om nu iti imaginezi sa treaca o zi fara sa faci ceva, iar altii nu stiu cum sa grabeasca venirea zilei de maine? Noi avem o firma de constructii si instalatii, si nu va puteti imagina cat de greu este sa gasesti oameni care sa munceasca, pur si simplu. Nu oameni cu facultati, cu masterate, sau macar cu opt clase. Nu mai spun ca, de multe ori, salariul unui astfel de angajat il poate depasi cu mult si pe al meu. Tot ce le-am cerut a fost sa munceasca, si nu in mina sau in cariera de piatra. Am ramas perplecsi cand am vazut cu cata sila iti poate raspunde un specimen de genul asta cand il rogi sa faca ceva si cum poate un om sa nu vina la serviciu o saptamana intreaga si sa isi inchida telefonul.

Si cand reusesti in sfarsit sa dai de el sa spuna sec si scarbit ca a avut treaba. Cand a fost dat afara, tot el a inceput sa injure!! „Deh, patronii astia nesimtiti, ei stau in puf, iar eu tre’ sa dau cu mistria!”. Nu mai aduc vorba despre cei care se fac muci pe santier si cei care pleaca acasa incarcati cu saci de ciment sau despre cum nu se gasesc oameni care sa culeaga via, sa praseasca, s.a.m.d. In schimb, toti vor bani de la stat si pentru ce? Culmea, pentru a STA!

P.S.- Aici nu ma refer la oamenii cu adevarat pregatiti, care au avut ghinionul unei perioade nefaste in domeniul in care activeaza, caci cunosc destui.
Foto

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply căpcă1 5 mai 2010 at 8:18

    da' despre tiganii care primesc ajutor social doar pentru ca fac copii? si care nu dau nimic societatii?

  • Reply PATRICKdan 5 mai 2010 at 9:06

    inca exista mentalitatea ca statul tb sa asigure locuri de munca, locuinte si bunastarea sociala.
    iar indiviului, dupa ce termina o scoala/liceu/facultate, tb sa i se asigure toate cele…
    mai nasoale is fazele astea in care guvernul actual pune bete-n roate celor care nu se multumesc cu doar un singur job si incurajeaza "nemunca" celor care vor sa obtina si alte venituri decat cele de baza…
    suntem o tara unde asistatul social pomanagiu + pensionarul care pretinde pt cativa ani de munca pensie fabuloasa + tiganul care nu e controlat demografic si social pt a fi util societatii…
    si o minoritate care contribuim pt toti cei mai sus mentionati…

  • Reply iulia 5 mai 2010 at 9:43

    @capca1- Din categoria despre care vorbesti nu fac parte doar tiganii. Daca mergi prin sate, rar vezi oameni tineri(indiferent de etnie) muncind, in timp ce carciuma e plina.

    PatrickDan- Da, dar las' ca muncesc prostii si pentru ceilalti. Eu nu inteleg de ce nu se fac anchete sociale, pentru ca sunt sigura ca avem mult prea multi bolnavi inchipuiti.

  • Reply Tudor 7 mai 2010 at 8:09

    Cand eram mic si vedeam un om care statea la poarta la tara ziua in amiaza mare, parintii imi spuneau ca sunt puturosi si ca la iarna vor muri de foame. Acum, cand ma duc la tara, toti stau la poarta si asteapta ajutoare sociale.

    Conform metalitatii lor, daca muncesti inseamna ca esti prost ca nu ai stiut sa-ti faci dosar de ajutor social.

    Si eu am firma si sincer, am toata stima si respectul pentru cei care vor sa muncesca si nu stau sa le cada para malaiata in gura lui netafleata si care sunt constienti de nivelul lor. Atat timp cat ai facut o facultate la fara prezenta nu ai nici un drept sa ai aceleasi pretentii cu cel care si-a tocit cotoale pe bancii scolii

  • Reply iulia 7 mai 2010 at 8:13

    @Tudor- Castiga foarte bine oamenii harnici pe santier si fara facultate. Chiar si la Focsani pot ajunge la 2.500 de lei dupa cativa ani, mai mult decat altii cu studii superioare. Dar cand lenea e mare… E usor sa stai pe banca in fata portii, vorba ta, si sa comentezi in timp ce astepti ajutorul social.

  • Reply Tudor 8 mai 2010 at 8:43

    Eu ma refeream la cei care confunda absolvirea unei facultati cu nivelul de pregatire. Ca sa meriti salariul mare trebuie sa demonstrezi ce stii.

    Renumerarea se face in functie de ceea ce stii sa faci si de alti factori, nu de lungimea cv-ului

  • Reply iulia 8 mai 2010 at 9:11

    @Tudor- Din pacate, la noi inca se mai merge pe principiul "tre' sa ai hartii". Si nu prea se face diferenta intre hartii valoroase si altele de sters la fund.

  • Leave a Reply