Chiar vorbeam zilele trecute cu un director de scoala, care mi-a spus ceva ce stiam de mult timp, dar nu m-am gandit prea mult la asta. Scarba si dezgustul pe care il simt copiii cand vin la scoala. Si mi-am adus aminte ca si eu, desi am avut intotdeauna note destul de bune, aveam asa o repulsie cand trebuia sa merg la scoala… Ideea ca scoala e nasoala s-a impamantenit destul de bine in mintea unor generatii intregi de copii. Ce ma deranja de fapt? Lipsa de dedicatie a unor profesori si incorectitudinea, si aici ma refer la cei care aveau elevi cu care faceau pregatire acasa si le puneau note mari fara ca acestia sa faca vreun efort. Si cred ca totul porneste din frustrarile dascalilor nemultumiti de salariu, program sau mai stiu eu ce. Aa, si aici nu ma refer la mersul la scoala in sensul de a-ti intalni colegii si prietenii, caci asta e clar scopul care te face sa te trezesti dimineata si deseori sa astepti sa se termine vacanta.
Eu cred ca o solutie care ar putea dizolva frustrarile pedogogice ar fi invatamantul privat, dar facut cum trebuie. Din pacate, in Romania exista doar cateva astfel de scoli, si doar in capitala si in Constanta parca. Daca am avea scoli private cel putin in municipii, ma refer la clasele I-XII, cu profesori platiti mai bine, cred ca si orele de curs ar arata altfel. Orele la care imi placea cel mai mult sa merg erau cele interactive, in care ti se cere parerea si in care toceala nu e calea spre note mari. Cred ca situatia ar fi oarecum similara cu cea a clinicilor private. Fara spagi, fara discriminari, iar peste tot esti intampinat cu zambete si primesti servicii de calitate. Asta contextul in care, de cand lucrez la ziar, am intalnit tot felul de cazuri de profesori care nu au ce cauta la catedra, chiar profesori instabili psihic. Iar sistemul e de asa natura incat nu pot fi dati afara. Nu vreau ca viitorii mei copii sa se intalneasca cu asa ceva. Nu vreau sa le fie sila de scoala si sa ia note mari doar tocind ca niste robotei. Vreau ca incompetenta si nesimtirea sa-i coste pe acesti asa-zisi formatori de destine, nu sa se verse asupra viitorului acestei tari!
8 Comments
Din pacate nu se va lua o masura prea rapida in rezolvarea acestei probleme.Pana acum nu s-a pus problema"Faci scoala pentru a fi cineva in viata"ci"Invatamantul este obligatoriu(10 clase)".
Invatamantul fara taxa ar trebui sa fie pentru ce-i care chiar nu au posibilitati materiale sau pentru cei care isi doresc sa faca ceva prin propriile forte,iar cel privat pentru cei care isi doresc din pacate doar o diploma.
Am trecut de multe ori prin experienta despre care ai spus mai spus.Si anume eu sa invat pentru o nota mare si altul sa se distreze cu o seara in urma testului si sa ia aceasi nota ca si mine sau poate si mai mare…
Vorba lui Mircea Badea"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!"sau adaptata de mine"Traim prin sistemul romanesc si asta ne strica reputatia!"
@Midsummer- Tin minte ca in liceu, profa de engleza ne asculta jumatate de ora sa ne puna o nota, iar altii care faceau pregatire cu ea luau 10 doar daca se oboseau sa citeasca tema pentru acasa.
Degeaba sunt "formatorii de suflete" buni sau prosti in conditiile in care politica educationala se face de la OTV si cu manele, in conditiile in care mitocania este un simbol national, in conditiile in care PRESA si oamenii ei au mari frustrari cu care isi permit sa se foloseasca si de copii ca sa si le reverse…
Copiii nostri nu mai au modele, nu mai au idealuri frumoase. Putem sa ne ducem copii la cele mai tari scoli private, ei nu vor fi nimic in aceasta lume de nimic…
Nu scolile private vor rezolva problema educatiei in deriva din Romania ci, in primul rand, o societate sanatoasa cu reguli si principii.
Anonim:= Emil Onea, angajat la stat
In strainatate in general invatamantul la o instituie privata este mai bun…exemple sunt cu duiumul, dar si platesti o groaza de bani…In Romania invatamantul la privat este doar o portita prin care poti obtine o diploma fara sa mergi aproape deloc pe la scoala ( aici ma refer in general la universitatile private, si cunosc multe persoane care au facut asa, deci nu vorbesc din auzite).Si in loc sa se ia masuri in acest sens, de a se imbunatati sistemul, invatamantul se afunda tot mai rau in rahat, si te miri atunci cine ajunge sa ne conduca!
@Marius- nu ma refeream in invatamantul superior, desi aici trebuie facuta musai o schimbare si o orientare spre calitatea actului didactic si nu a numarului mare de absolventi! Eu, spre exemplu, consider gradinitele private a fi un succes.
Mda…eu am zis de invatamantul superior privat pt ca este cel mai dezvoltat…prea putine licee sau scoli primare particulare sunt in Ro…iar cu gradinitele intr-adevar cred ca e o afacere de succes…cand te gandesti ca este mai scumpa decat o facultate!
@Marius- Da, intr-adevar e mai scump, mult mai scump. Dar li se ofera si mai multe mese pe zi, iar conditiile sunt mai bune. Si nimeni nu pica examenele :))