romanisme

Nevoia de tătuc

18 octombrie 2010

Am citit de dimineaţă un articol, în care zace ascuns rezultatul unui sondaj surprinzător aici .

Până azi aş fi crezut că nevoia de a-ţi spune cineva ce să faci, cum să te îmbraci, ce să spui, cât şi cum să munceşti este doar a noastră. Se pare că şi nemţilor le e dor de un Fuhrer, care să conducă ţara cu mână de fier. Bine, nicidecum nu egalează dorul nostru de cizmarul îndrăgostit de popor. Ceea ce nu pot să nu observ e că ne îndreptăm uşor, uşor spre socialism. Şi îndrăznesc să spun asta din prisma ultimelor evenimente de pe scena politică.

Sloganul PSD “România curată, România socială” ar fi stârnit acum vreo cinci ani o întreagă revoltă, eventual proteste anticomuniste pe la Timişoara. Astăzi însă, din ce în ce mai mulţi români par să îmbrăţişeze ideea că “boul care trage, tot ăla să fie biciuit”. Gerhard Schroder spunea, într-un interviu la Antena 3, că împozitul progresiv e bun în Germania şi că timpul cotei unice a trecut. Dar în ţara în care mamele de baroni au trei case şi şapte maşini se mai aplică oare cu acelaşi succes? Nu mai zic de faptul că la nemţi dacă iei un salariu de 400 de E nu plăteşti impozite, însă dacă iei 800 ajungi tot cam pe acolo, aşa că nu te mai oboseşti.

Aud din ce în ce mai des că în comunism aveai casă şi serviciu, nu puteai vorbi prea multe, dar erai asigurat. Trăiai prost, dar liniştit. Nevoia de tătuci îşi are originea din antichitate, dar cred eu că şi în lipsa noastră de iniţiativă, în faptul că ne mulţumim şi cu pământ arid şi sterp, dacă avem rădăcinile bine înfipte în el.

Părinţii noştri nu au trecut prin căutarea unui job, nu au simţit cum e să dai din coate, dar nici cum e să avansezi, să ai opţiuni, să te perfecţionezi zi de zi. Suntem un neam comod, care alege să stea, să strângă cureaua, să îndure cu stoicism măgării de la tătuci. Numai noi putem aplauda şi stoarce lacrimi de admiraţie pentru un drum neterminat sau investiţii finanţate de cinci ori şi făcute o singură dată sau deloc.

O turmă de oi dezorientate care se pierde în munţi are nevoie de un cioban cu băţ de fier, îmbrăcat cu sumană scumpă, dar care varsă lacrimi de crocodil când se apropie lupul.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Anonymous 18 octombrie 2010 at 8:35

  Orice sistem, fie el si social, tinde catre o entropie maxima! Ca sa nu faca explozie, el trebuie din cand in cand sa se autoregleze, operand cu propriile mijloace dar si cu mici interventii din exterior.
  Romania nu are pre bune mijloace in interior decat apelul la sistem primitiv, cu tatuc, asa cum este acum…"un cioban cu bat de fier, cu sumana (nn:de ciocoi) scumpa" si mai ales "care varsa lacrimi de crocodil"….
  Un prieten american imi zicea, inainte cu ceva ani…, ca Romania are comunism condus de muncitori si tarani, iar America are tot comunism condus de intelectuali…
  Ceea ce noi nu vedem in tarile civilizate, de la Finlanda la Germania sau chiar Italia, de la Malaezia, Japonia sau US, este ca indiviul trebuie controlat prin legi, ordine si…impozite, ceea ce este tot un fel de comunism cu un tatuc stat puternic care intoarce bobarnacele impozitare si legiuitoare in favoarea/mangaierea unui trai linistit al cetatenilor…
  Acesta e tot un fel de comunism. Depinde cum vrei sa privesti lucrurile!

  Emil Onea

 • Reply PATRICKdan 18 octombrie 2010 at 9:25

  in privinta necesitatii unui "tatuc", e o tema ce am abordat-o si eu, cred ca o vom mai discuta, deoarece nu vom iesi, prea curand, de sub aceasta zodie nefasta…
  * pana cand individul nu se va dezvolta si descurca singur
  * pana cand statul nu se va retrage din economie si nu va crea un cadru stabil, PREDICTIBIL
  * pana cand nu vor disparea unele generatii care au fost educate sa astepte mila statului, gratia conducatorilor si care au avut, mai mereu, capul plecat vremurilor…
  cea mai buna descriere a "social-democratiei", am gasit-o la Petre Tutea, ce-o considera, printr-o metafora superba "laptele batut al comunismului"…

  salut comentariile dl Onea din ultima perioada, sunt binvenite si avem de invatat din acestea.

 • Reply iulia 18 octombrie 2010 at 12:10

  @Emil Onea- Cata dreptate aveti! V-ati gandit sa va faceti blog? 🙂

  @PatrickDan-Cred ca ideea cea mai importanta dintre cele enuntate de tine este a doua, neimplicarea politicului in economie, care duce la dezastru total. De la clientela politica, la controalele "cu tinta" si toate mizeriile aferente

 • Reply Nimeni 18 octombrie 2010 at 13:19

  Multumesc domnule Emil ptr aceasta fraza:
  "stat puternic care intoarce bobarnacele impozitare si legiuitoare in favoarea/mangaierea unui trai linistit al cetatenilor…" … in fond cam asta este "esenta" a ceea ce trebuie sa faca un stat ptr cetatenii proprii!
  Ati exemplificat cat se poate de bine solutia la multe probleme din Romania actuala… indiferent de numele "sistemului"; indiferent de ce nume ar fi, fiecare natiune functioneaza datorita unui sistem.

 • Leave a Reply