Carti

Suferintele lui Richard Feverel- George Meredith

7 martie 2010


In sfarsit o carte fabuloasa, carte care m-a tintuit in pat ore intregi si care a inspirat postarea misogina de mai jos. Esenta cartii este sistemul educational pe care Sir Austin i-l aplica, plin de raceala si intentii bune, fiului sau Richard. Un sistem bine pus la punct cum doar un scriitor de aforisme ar putea sa conceapa. Teoretic vorbind, un sistem infailibil, care ar transforma orice suflet simplu de copil intr-un caracter virtuos, intr-un adult lipsit de defecte. Dar cum teoria si practica nu sunt convergente, viata tanarului aristocrat devine un sir de deziluzii, de frustrari, o existenta franta de amagiri, patata de conspiratii si minciuna, sfasiata de pacat. „Suferintele lui Richard Feverel” ar trebui sa stea la capataiul oricarui parinte care se pretinde stapanul vietii copilului sau, care ignora semnele data de insasi mama natura, caci natura la Meredith este unicul lucru care aduce armonie, care alina suferintele amorezilor si care scrie adavaratul traseu al faptelor inca inainte ca acestea sa se petreaca.

In roman se impletesc formidabil fortele binelui cu cele ale raului, in multe dintre personaje acestea fiind insa de nedeslusit. Fireste, sfarsitul tragic al protagonistilor este dictat de ignoranta celor care isi asuma rolul de Demiurgi in fata existentei altora. Finalul apare ca o simpla consecinta a lungii insiruiri de intamplari care nu fac decat sa-i ruineze viata „eroului”. Educatia care preaslaveste virtutile ucide ca un bumerang singura sansa a iubirii adevarate de a triumfa asupra sistemului. Un erou care nu poate trece cu vederea caderea sa in pacat e condamnat la vesnica nefericire, atragandu-i dupa sine si pe cei din jur.

S-a spus despre „Suferintele lui Richard Feverel” ca este o carte scrisa doar pentru barbati, caci opiniile care vizeaza femeile sunt unele, hai sa spunem elegant, deplasate. Spre exemplu, una dintre descrieri este cea de animal practic. Mai multe nu spun, pentru ca vreau sa va fac curiosi. Un mare regret am si eu, odata cu descoperirea acestei carti minunate. De ce George Meredith a fost uitat? Nu cred ca exista om care sa nu fi citit pana acum nimic de Thomas Hardy sau Charles Dickens. In toate cautarile mele pe internet nu am gasit nici macar o recenzie a acestei carti, desi este printre cele mai bune pe care le-am citit.

Citate:
„Acum, Sangele Rece incepui sa-i vorbeasca Sangelui Fierbinte despre Iubire.
Sangele Rece spuse: „Iubirea este un sentiment firesc, fruct parguit al animalului din fiinta noastra”
Sangele Fierbinte gandea astfel: ”Iubirea e divina! Este singurul lucru pentru care merita sa traim in aceasta lume!”

„Nicicand spiritul nu cunoaste bucurie mai mare ca atunci cand de pe culmile semete ale intelepciunii are revelatia faptului ca lumea noastra este armonios alcatuita”

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Anonymous 25 octombrie 2011 at 17:09

    „este o carte scrisa doar pentru barbati”. Sincer nu sunt de acord cu asta. Recomand cartea asta tuturor femeilor, nu doar din punctul de vedere ca ele ar trebui sa vizualizeze putin cum functioneaza mintea unui barbat, dar si avand in vedere faptul ca o sub-tema este dragostea.
    Eu am citit cartea cand aveam 14 ani( si sunt fata) si cred ca a fost un moment destul de potrivit( chiar inainte sa incep liceul, si sa descopar lucruri mult mai socante).

    P.S. Prin lucruri socante(din carte) ma refer mai ales la sfarsit!

  • Leave a Reply