Ii vad de luni intregi pe “alesii” nostri la TV vorbind despre reformarea educatiei. Examinari noi, mai putine probe la bac, scoaterea politicii din scoala(sic!). Dezbateri de luni intregi, certuri, acuzatii, balci. Si ma suna frate-miu, elev intr-a VII-a si imi spune entuziasmat ca de anul asta incepe sa invete informatica, fiind tare pasionat de tot ce inseamna calculator. Peste doua zile aflu ca invata Turbo Pascal. WTF?!? Si eu am facut Turbo Pascal, si mama, probabil ca daca mergea bunica la liceu, invata si ea tot TurboPascal! Mi-e scarba cand vad ca se discuta despre cum mai impartim anul scolar, cum dam probele la bac si admitere, ce partid ocupa catedra, dar nimeni nu se oboseste sa se uite in programa scolara. Zeci, sute de informatii inutile parca indesate cu pumnul in creierul copiilor de toate varstele. Cand internetul si programarea sunt viitorul, scoala parca simbolizeaza doar regresul si miroase puternic a mucegai. Eu in liceu am avut pentru cateva luni un profesor de limba romana, care ne citea „Moara cu noroc”(Asta era tot ce facea), in timp ce ii tremurau mainile si ii curgea scuipat din gura, iar sotul meu a avut in facultate un profesor orb!! De ce nimeni nu se uita la lucrurile cu adevarat importante? De ce niciodata nu se reformeaza nimic incepand de la baza?!? Ma gandesc cu tristete ca unii construiesc blocuri care isi schimba forma dupa lumina soarelui, iar urmasii mei vor invata Turbo Pascal si in epoca robotilor.
4 Comments
Iulia,
Si eu am gandit in multe randuri ca tine. Am facut la liceu TP apoi am facut la facultate (culmea Facultatea de Matematica si Informatica) tot TP. Ma intrebam la ce bun cand nimeni nu mai foloseste asa ceva. Ideea e foarte simpla: TP este un limbaj destul de didactic si usor de inteles; este gratis; in plus cred ca se incerca evitarea utilizarii unui produs mai modern pentru a nu favoriza a anumita companie (gen C# al Microsoft) si creearea de specialisti pe un anumit produs. Desigur exista optiuni ceva mai avansate decat TP, gen C++ sau chiar Java, dar ideea e ca elevii sa isi formeze un mod de gandire specific si nu neaparat sa invete un limbaj in care si-ar putea apoi usor traduce algoritmii pe care initial ii aplica in TP…parerea mea;)
@alibus- daca inveti Java sau C++, ai niste cunostinte adaptabile la nivelul de astazi, si chiar iti gasesti cu lejeritate un loc de munca, pentru ca am vazut ca se cauta.
Iulia, ai dreptate. Ce am vrut eu sa zic este ca dificultatea nu este in a invata un limbaj anume. Odata cu insusirea unor cunostinte le poti adapta, dupa caz, in orice limbaj esti nevoit sa lucrezi.
p.s.: este parerea mea, care de cand m-am angajat folosesc cam aceleasi tehnologii, deci pot sa ma insel.
wtf, si acum se mai face pascal in scoli ?:))